Translate

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

 

Η μετανάστευση δεν είναι καινούριο φαινόμενο, είναι συνυφασμένη με διάφορες φάσεις της ιστορίας της. 

Όπως έχει καταγραφεί, 400 - 500 Μανιάτες μαζί με άλλους 900 Ιταλούς και άλλους υπήρξαν το 1768 από τους πρώτους κατοίκους της Φλώριντα στην Αμερική. 

Οι πρώτοι έλληνες μετανάστες στη Νότια Αφρική έφτασαν περίπου το 1840 - 1859 περίπου, ενώ μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μετανάστευσαν πολλοί περισσότεροι.

 Κατά την περίοδο 1860 - 1880, οι Έλληνες μετανάστες αποτελούσαν σοβαρό τμήμα της εργατικής τάξης της Αιγύπτου και του Σουδάν.

Μετά το πόλεμο του 1897, η κυβέρνηση Θεοτόκη ενίσχυσε τη μετανάστευση ληστών στην Αμερική, για να πετύχει την λεγάμενη "αποσυμφόρηση", αφού ο αριθμός τους λόγω της φτώχειας και της εξαθλίωσης αυξανόταν σε απίστευτο βαθμό, το 1899 υπήρχαν στην Ελλάδα 12.897 ληστές. Αυτή την περίοδο οι μετανάστες από την Ελλάδα στην Αμερική υπολογίζονται σε πάνω από 300.000, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία ήταν "παράνομοι μετανάστες".

Νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα, ξεκινά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προς την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, σε χώρες της Αφρικής και την Δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία).

Σε αυτά τα χρόνια χιλιάδες ήταν και οι πολιτικοί πρόσφυγες, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που κατέφυγαν κυρίως στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες, για να γλιτώσουν από τις διώξεις, τις εκτοπίσεις, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις του ελληνικού αστικού κράτους.

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν, από τους οποίους πολλοί είναι απόφοιτοι διαφόρων σχολών, όχι γιατί τους πήραν οι μετανάστες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί τη δουλειά, αλλά λόγω της καπιταλιστικής κρίσης της φτώχειας και της δυστυχίας.

Η αστική τάξη που θεωρούσε ευλογία την μετανάστευση των Ελλήνων, το ίδιο θεωρούσε και τους μετανάστες που έρχονταν στην Ελλάδα. 

Ο Στέφανος Μάνος (κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ), εκφράζοντας τη γνώμη της αστικής τάξης το κύμα μεταναστών από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είχε δηλώσει "....Είναι ευλογία θεού οι μετανάστες, τους χρειαζόμαστε γιατί δουλεύουν με το ένα τρίτο του μεροκάματου του Έλληνα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν απεργία, δεν μπορούν να κάνουν σωματεία, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα". 

Ο δε Αντώνης Σαμαράς καλούσε τους "βορειοηπειρώτες" να έρθουν στην Ελλάδα και έταζε στους χριστιανούς ότι "η μητέρα πατρίδα θα τους βοηθήσει". 

Το τι έγινε μετά το γνωρίζουμε. Όλοι αυτοί στη συνέχεια αποτέλεσαν φτηνή εργατική δύναμη στα "μεγάλα έργα" των Ολυμπιακών Αγώνων, στις πιο σκληρές δουλειές, αντικείμενο ρατσιστικών επιθέσεων και εθνικιστικών χλευασμών.

AΠ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
και την ομιλία του Θ. Γκιώνη μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ